Lindanieuws.nl interviewt met Petra over Narcisme

‘Een narcistische ouder is slecht voor een kind’, zegt psychodynamisch therapeut Petra Roelofsen. Ze schreef er het boek Ben ik nou gek? over.

Maandag, 17 augustus 2015, 19:59 uur

De enige manier om aan een narcist te ontkomen, is de relatie te beëindigen. Ook – of misschien wel juist – als er kinderen bij betrokken zijn, zegt Petra tegen LINDAnieuws.

Kind van een narcist
Twee weken geleden vertelde Karina haar verhaal, zij was jarenlang samen met een narcistische man. Op dit verhaal kwamen veel reacties, veel lezers herkenden het verhaal van Karina, waarop we ook nog spraken met narcisme-expert Martin Appelo. Uit dat gesprek werd duidelijk hoe je een narcist herkent. Maar hoe is het eigenlijk voor kinderen van een narcist? Hierover spraken we Petra. Het leed van de kinderen is namelijk iets wat volgens haar nogal eens onderbelicht wordt.

Emotionele ontwikkeling
Ik had eens een jongetje in mijn praktijk die zei: ‘Op feestjes heb ik een leuke papa, maar thuis is hij altijd boos’, zegt Petra. In haar praktijk hoort ze veel verhalen van partners van narcisten en van hun kinderen. Jonge kinderen, maar ook kinderen die inmiddels zelf volwassen zijn en er nog altijd last van hebben. Een narcistische ouder is heel slecht voor de emotionele ontwikkeling van een kind, vervolgt ze. Kinderen worden er onzeker van en leren bijvoorbeeld niet wat hun eigen wensen en behoeften zijn. Daar kunnen ze later, als ze zelf een relatie aangaan, last van hebben. Andere klachten op latere leeftijd kunnen bijvoorbeeld depressiviteit, vermoeidheid en onzekerheid zijn.

Onzekerheid en faalangst
Typische eigenschappen van een narcist zijn manipuleren en projecteren. In gedrag naar de kinderen zijn er eigenlijk twee typen narcisten te onderscheiden, legt Petra uit. Hij of zij kan een symbiose aangaan met het kind, oftewel het kind de hemel in prijzen, zich een klein prinsje of prinsesje laten voelen. Fantastisch voor dat kind thuis, maar lastig in contact met anderen, op school bijvoorbeeld, zegt Petra. Het ontbreekt hen vaak aan empathisch vermogen en deze kinderen kunnen lastig met tegenslagen omgaan. Een andere vorm van narcisme is de destructieve. Deze ouder boort zijn of haar kind als het ware de grond in, waardoor het kind onzeker wordt en faalangst ontwikkelt.

‘Ga bij hem weg’
Hoewel Petra een scheiding niet gauw zal aanraden is dat volgens haar toch het enige dat je kunt doen om uit een relatie met een narcist te ontsnappen. Voor jezelf en voor je kinderen, want een narcist geneest niet, zegt ze. Het is superslecht voor een kind om zo’n relatie in stand te houden. Zoek wel hulp bij iemand die erin gespecialiseerd is, want weggaan is ook niet makkelijk. Maar uiteindelijk worden je kinderen er echt sterker van.

Auteur: Annemarie van Ulden – Bron: LINDAnieuws – Foto: Petra Roelofsen