Advies bij narcisme

Om los te komen van de ziekmakende  invloed van de narcist is hulp bij narcisme onontbeerlijk. Dat lukt vrijwel niet alleen. Natuurlijk kan je je goed inlezen en vaak ook op internet de aha-erlebnis ervaren. Echter, het daadwerkelijk verwerken van de effecten van narcisme gaan nu eenmaal sneller met therapie. Mag ik je adviseren om een therapeut te vinden met een echte specialisatie narcisme? Helaas heb ik namelijk moeten ervaren dat advies bij narcisme door reguliere therapeuten en psychologen meer schade berokkent dan probleemoplossend werkt.

Ik vind het ook belangrijk om inzicht te krijgen in je eigen rol. Waarom heb je ooit voor deze narcistische partner gekozen? Hoe ben je als partner of kind in deze problematiek verzeild geraakt? Dit vertelt veel over jezelf en over je begeleiding van je eigen kinderen. Als je op deze vraag je antwoorden hebt gevonden, kan je werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Het mooiste wat je dan kan worden is jezelf.

Handboek

Voor mijn onderzoek sprak ik met ervaringsdeskundigen, therapeuten en psychologen en ik deed literatuuronderzoek. Alle informatie heb ik gebundeld in het handboek ’Ben ik nou gek? De invloed van de narcistische ouder op kind en partner’. Het is een boek geworden met veel adviezen en herkenningslijsten en met “Tien gouden tips” voor de ex-partner van de narcist. Hiermee kan je de psychische schade bij het kind te minimaliseren. Het boek is echt een aanrader voor ex-partners die een steuntje in de rug, of desgewenst “een rots in de branding”, kunnen gebruiken in de moeilijke scheidingsperiode.

Stappenplan

In de Praktijk heb ik inmiddels mogen ervaren dat het wenselijk is dat de cliënt(e) een sessie boekt voordat de cliënt(e) kenbaar maakt  aan de narcist dat hij/zij wil scheiden. Door namelijk voorwerk te verrichten zijn de nare effecten voor jezelf en de kinderen te minimaliseren.