Bij welke problematiek

Voor welke klachten is psychodynamische therapie geschikt?

Psychodynamische therapie is breed inzetbaar en helpt bij zowel mentale als lichamelijke klachten. Veel mensen lopen vast in hun relatie, op het werk of in zichzelf – soms zonder duidelijke oorzaak. Ook lichamelijke klachten zonder medische verklaring kunnen een dieperliggende emotionele of psychische oorsprong hebben. In mijn praktijk ben je welkom met al deze vragen.

Herken je dit?

  • Je zit niet lekker in je vel en worstelt met emoties of situaties waar je alleen niet uitkomt. Mogelijk worstel je met een gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid, stress, angst, nervositeit, depressie, eenzaamheid, trauma/ PTSS, rouw, levend verlies, verslavingen zoals drugs, alcohol- en rookverslaving, overgewicht, en emotie-eten.
  • Je vermoedt in je relatie met narcisme te maken te hebben (NPS; Narcistische persoonlijkheidsstoornis)
  • Je loopt vast in relaties, gezin of persoonlijke ontwikkeling. Denk aan opvoedvragen, echtscheidings- en seksualiteitsproblematiek, postnatale depressie, huiselijk geweld, automutilatie en suïcidale gedachten. We kunnen ook sessies plannen voor relatietherapie, gezinstherapie en kindertherapie
  • Je hebt problemen op je werk: conflict met collega’s, overbelasting, werkdruk, overspannenheid, burn-out en bore-out (Verveling op het werk), prestatiedrang, teamconflicten, RSI, faalangst.
  • Je ervaart lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak, zoals hoofdpijn, buikpijn, migraine of spanningen in je nek, schouders, onderrug of benen. Het gaat hierbij om zogenaamde psychosomatische klachten. Dit zijn dus lichamelijke klachten zonder aanwijsbare medische oorzaak.
  • Je kent de medische oorzaak van jouw klachten en je wilt inzicht in wat je ziekte met je doet, wat het je wil vertellen en hoe je er beter mee om kunt gaan – fysiek én mentaal. Het niet accepteren van een chronische ziekte.

Dit lijstje is zeker niet compleet. Maar psychodynamische therapie kan je helpen om inzicht, rust en balans te vinden bij veel klachten.

De eerste stap naar therapie: durf het aan!

Het kan best spannend zijn om de stap naar therapie te zetten. Toch is het tegenwoordig steeds normaler om even hulp in te schakelen. Steeds meer mensen ervaren spanningen en willen daarnaast ook bewust werken aan hun persoonlijke groei. Therapie helpt om meer grip te krijgen op je leven, je beter te voelen en met meer zelfvertrouwen je weg te vinden.

“Piekeren is als schommelen… je gaat wel heen en weer, maar je komt niet vooruit.”

Snel resultaat met psychodynamische therapie

Psychodynamische therapie is gericht op het snel bereiken van verbetering. Gemiddeld duurt een traject maar drie tot vijf sessies van telkens twee uur. Natuurlijk is het aantal sessies afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de problemen die je wilt aanpakken.

Wat kun je verwachten in een sessie?

In het eerste gesprek bespreken we jouw hulpvraag vanuit verschillende perspectieven. Je krijgt meteen inzichten, praktische tips en misschien al een oefening om thuis mee aan de slag te gaan. In de volgende sessies gaan we dieper op zoek naar de oorzaak van je klacht. We doorleven samen de bijbehorende emoties, werken aan inzicht en leren nieuwe vaardigheden die jou verder helpen.

Hoe ziet een therapeutische sessie eruit?

In mijn boek ‘Ben ik nou gek?’ leg ik dit stap voor stap uit. Je kunt het boek gemakkelijk online bestellen: Bestel dit boek online.

 

In onderstaande video 'Opvoeden is best lastig?!' tref je informatie over het inzetten van de techniek familieopstellingen | systemisch coachen in groepsverband. Een familieopstelling is ook mogelijk in jouw 1 op1 sessie. We werken dan met vloerankers of poppetjes.