Familieopstellingen

Familieopstellingen zijn tegenwoordig enorm populair wegens de snelle resultaten en de laagdrempeligheid. Een familieopstelling is hiermee een  zeer toegankelijke alternatieve therapievorm geworden.

Bij een familieopstelling neemt de vraagsteller als het ware een kijkje in het familiesysteem. In elke familie heeft ieder familielid  zijn of haar  eigen plek. Het functioneren van de familie wordt bepaald door de ongeschreven regels en wetten in de familie, door de verhoudingen onder elkaar en de onuitgesproken rollen en gewoontes. Deze kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn en leiden tot onbegrip en verwarring.

Familieopstellingen zijn nieuw leven ingeblazen door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger.

Hij ontdekte dat in intieme relatiesystemen, zoals bij families, verborgen processen en onbewuste patronen een belangrijke rol spelen. Een familielid kan zelfs vast komen te zitten in patronen en overtuigingen van voorgaande generaties. Vaak onbewust worden psychische klachten en lastige thema’s veroorzaakt of doorgegeven door familieleden.

 Met  een familieopstelling wordt dus inzicht gekregen in verstrikkingen, lastige dynamieken en patronen waardoor sommige familieleden niet zichzelf kunnen zijn. Het inzicht geeft de mogelijkheid om te helen, problemen op te lossen en m weer balans te creëren. Op soms onverklaarbare en verbluffende wijze, komt de vraagsteller in contact met zichzelf, de familieleden en het eigen lot of  met de ‘familieziel of familie-energie’. Een  familieopstelling kan dus een echte verademing en eyeopener zijn. Op termijn kan de familieopstelling zelfs doorwerken in de relaties en de werkomgeving van de vraagsteller.

De vraagsteller maakt de opstelling samen met de therapeut. Ook kunnen zij de opstelling maken met een aantal behulpzame onbekenden, zogenaamde representanten. Representanten vaak gemotiveerd om mee te werken aan een opstelling om inzicht te krijgen in menselijke relaties en emoties en om te werken  van hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Ook is het representant zijn een stap naar zelf een opstelling aanvragen omdat je eerst even wilt bekijken hoe het werkt.

Een familieopstelling wordt dus opgesteld zonder dat de familieleden van de vraagsteller bij de opstelling aanwezig zijn.